Close

Δίδυμα

Λίγα λόγια


Τα Δίδυμα είναι μία μικρή κωμόπολη 1254 κατοίκων στα νότια του νομού Αργολίδας κοντά στο Κρανίδι, χτισμένα στους πρόποδες του βουνού Δίδυμα. Η καλλιέργεια ελιάς και η παραγωγή ελαιόλαδου είναι σημαντικές ασχολίες για τους ντόπιους όπως και για όλη την Αργολίδα.  Ακόμη η κτηνοτροφία και η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων απασχολεί πολλούς από τους ανθρώπους της περιοχής.
Μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο το χωριό λεγόταν Δίδυμοι. Η προέλευση του ονόματος εξηγείται με δύο τρόπους, πρώτον ότι προήλθε από το όρος Δίδυμο ή ότι υιοθετήθηκε από τα Δίδυμα σπήλαια λίγο έξω από το χωριό. Κατά την ελληνική επανάσταση οι Διδυμιώτες πήραν μέρος στους αγώνες για την απελευθέρωση.

Έξω από το χωριό βρίσκονται δύο μεγάλα σπήλαια σε σχήμα κρατήρα, τα σπήλαια είναι εντυπωσιακά λόγω του μεγέθους τους. Πιθανόν σχηματίστηκαν από καθίζηση του εδάφους και έχουν περίπου την ίδια διάμετρο, έτσι οι ντόπιοι τα ονόμασαν δίδυμα σπήλαια ή δολίνες. Το πρώτο διακρίνεται από μακριά, το δεύτερο σπήλαιο είναι πιο εντυπωσιακό, καθώς μπαίνοντας σ’ αυτό μέσα από μικρή σπηλαιώδη είσοδο συναντούμε μια εντελώς διαφορετική βλάστηση σε σχέση με τη γύρω απ’ αυτό περιοχή. Ακόμα μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν δύο μικρά εκκλησάκια ο Αγ. Γεώργιος του 13ου αι. και ο ναός της Μεταμόρφωσης, μ’ ένα μικρό περίπατο μπορείτε να τα δείτε από κοντά. Κοντά στο χωριό Πελεή βρίσκεται η μονή Αγ. Δημητρίου Αυγού. Αξίζει οπωσδήποτε να περάσετε από εκεί αν και θα σας δυσκολέψει ότι τα τελευταία χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος. Χτίστηκε στα τέλη του 15ου με αρχές 16ου αι., η μονή έχει καταπληκτική θέα προς τη κοιλάδα του Ράδου και τη θάλασσα. Είναι κτισμένη μέσα στο βράχο ο οποίος ήδη από τον 11ο αι. φιλοξενούσε ασκηταριά μοναχών. Η κοινότητα του μοναστηριού συμμετείχε ενεργά στην ελληνική επανάσταση και ο Ιμπραήμ θα την πυρπολήσει το 1825. Τέλος το κοινό της μονής θα διαλυθεί με βασιλικό διάταγμα στις αρχές της δεκαετίας του 1830. Κοντά στο χωριό Λουκαΐτιον υπάρχουν τα ερείπια μιας μικρής αρχαίας πόλης όπως αναφέρει και αρχαίος περιηγητής Παυσανίας. Ο παραλιακός οικισμός Σαλάντι προσελκύει πολύ κόσμο το καλοκαίρι λόγω των πεντακάθαρων νερών της παραλίας του. Κοντά στον οικισμό υπάρχει ένα μικρό όμορφο εκκλησάκι ο Αγ. Ιωάννης. Στις φυσικές ομορφιές της περιοχής περιλαμβάνεται το βουνό των Διδύμων, το οποίο προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού κυρίως για αναρρίχηση ή απλώς για πεζοπορία για τους λιγότερο μυημένους.
Κάθε άνοιξη στη περιοχή διοργανώνεται η γιορτή της τουλίπας καθώς είναι από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που ευδοκιμούν τα λουλούδια αυτά.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε ο μορφωτικός σύλλογος Διδύμων «Οι Διόσκουροι». Στο σύλλογο συμμετέχουν νέα παιδιά που νοιάζονται για τον τόπο τους και θέλουν να προβάλλουν τις ομορφιές της φύσης προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:

15 Ιουνίου 1815 πυρπολείται η μονή Αυγού από τον Ιμπραήμ.
23 Μαρτίου 1980 γίνονται τα εγκαίνια του ενοριακού ναού Αγ. Νικολάου των Διδύμων.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ:
Τα Δίδυμα σπήλαια των Διδύμων.
Τη μονή Αυγού.
Το παραλιακό οικισμό Σαλάντι.

ΓΙΑΤΙ ΦΗΜΙΖΕΤΑΙ:
Για τα σπήλαια-κρατήρες
Για το αναρριχητικό πεδίο του Δίδυμου όρους.
Για τις τουλίπες των Διδύμων.

facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions