Close

Αργολίδα

Λίγα λόγια


Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Η Αργολίδα είναι ένας από τους επτά Νομούς του γεωγραφικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου, καταλαμβάνοντας έκταση 2.214 τχλμ στο νοτιανατολικό άκρο της, στον λεγόμενο «αντίχειρα» της Πελοποννήσου. Η Αργολίδα είναι προικισμένη από τη φύση διαθέτοντας μια μεγάλη ακτογραμμή με όμορφες παραλίες, πόλεις και χωριά καθώς επίσης και πληθώρα εύφορων πεδιάδων. Πρωτεύουσα του Νομού είναι η γραφική πόλη του Ναυπλίου, αν και ιστορικά έχει τεκμηριωθεί  ότι η αρχαία πόλις - κράτος του Άργους είναι εκείνη που έδωσε το όνομα της στο Νομό.

Ο σύγχρονος επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την πολυμορφία του αργολικού τοπίου και να περιηγηθεί  σε έναν τόπο γεμάτο αξιοθέατα, αρχαιολογικά μνημεία και ομορφιές που σπάνια συναντά κανείς. Το γεγονός αυτό αποτελεί και τον σημαντικότερο λόγο της έντονης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Άλλωστε, η Αργολίδα υπήρξε μία από τις ιστορικές κοιτίδες του ελληνισμού με πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων από την προϊστορική ακόμα εποχή.

Ωστόσο, τα πλέον σημαντικά μνημεία ανήκουν στον Μυκηναϊκό πολιτισμό που φιλοξενεί σειρά κατασκευών τεράστιας ιστορικής βαρύτητας (1600-1100 πχ), στην κλασσική και στην ελληνιστική περίοδο, κατά τις οποίες οικοδομήθηκαν και ολοκληρώθηκαν το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και το μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μνημεία της μεσαιωνικής περιόδου, όπως είναι τα κάστρα του Ναυπλίου, της Νέας Επιδαύρου, της Ερμιόνης καθώς και εκκλησίες και μοναστήρια της βυζαντινής περιόδου, τα οποία σώζονται σε πολλές τοποθεσίες του Νομού. Τέλος, σπουδαία μνημεία και μουσεία με εκθέματα της νέας ελληνικής ιστορίας βρίσκονται στην Αργολίδα και κυρίως στην πόλη του Ναυπλίου που αποτέλεσε την πρώτη επίσημη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού έθνους μετά το τέλος της τουρκοκρατίας.

Πέρα από την πλούσια πολιτιστική παράδοση της, η Αργολίδα μπορεί να γίνει ένας ιδανικός προορισμός για κάθε επισκέπτη που αναζητά μια αξέχαστη εμπειρία αναψυχής. Πρόκειται για έναν τόπο με μαγευτικές πόλεις και χωριά, ξεκινώντας από το Ναύπλιο, το Τολό και την Αρχαία Επίδαυρο και καταλήγοντας στο Πόρτο Χέλι, το Κρανίδι και την Ερμιόνη, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε τοπία μοναδικής γοητείας, να γευτεί προϊόντα της αργολικής γης και να απολαύσει την ελληνική φιλοξενία σε έναν τόπο με σπουδαία παράδοση. Επιπλέον, η Αργολίδα διαθέτοντας έναν μεγάλο αριθμό αξιόλογων παραλιών στο Πόρτο Χέλι, την Επίδαυρο, στην Ερμιόνη, στο Τολό, στην Κοιλάδα και σε πολλές άλλες παραλιακές περιοχές μπορεί συναγωνιστεί επάξια οποιονδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες του χρόνου. Ακόμα, πολύ σημαντικός πόλος έλξης πλήθους τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελεί η ετήσια διοργάνωση του φημισμένου Φεστιβάλ Επιδαύρου, το οποίο παρουσιάζει μοναδικές πολιτιστικές παραστάσεις και δραστηριότητες. Τα τελευταία χρόνια, ο Νομός Αργολίδας προσελκύει ,ακόμα, λάτρες ποικίλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως είναι ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός και ο περιβαλλοντικός τουρισμός, πληρώντας αρκετές από τις προϋποθέσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες ενός ευρέος τμήματος των επισκεπτών.

 Ο Νομός Αργολίδας, σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και διαθέτοντας ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο διασύνδεσης με την Αθήνα, αλλά και τους υπόλοιπους Νομούς της Πελοποννήσου, μπορεί λοιπόν, να χαρακτηριστεί ως ένας ιδανικός προορισμός, προσφέροντας πολλές επιλογές στον επισκέπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς είναι αναμφισβήτητα ένας τόπος μυθικός,  ένας τόπος φωτεινός,  ένας τόπος μαγικός.

facebook twitter
Copyright © 2022 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions