Close

Αγκίστρι

Λίγα λόγια


Το Αγκίστρι είναι ένα πευκόφυτο τουριστικό νησί μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά, σε απόσταση αναπνοής από την Αίγινα. Είναι το μικρότερο νησί του Αργοσαρωνικού, με περίπου 1.000 μόνιμους κατοίκους. Αποτελεί έναν μικρό επίγειο παράδεισο πνιγμένο στο πράσινο, με τα πεύκα να "αγγίζουν" τα καταγάλανα νερά του, και γι’ αυτό έχει γίνει πόλος έλξης και χώρος έμπνευσης πολλών καλλιτεχνών.

Το Αγκίστρι έχει δύο φυσικά λιμάνια στα οποία προσεγγίζουν τα πλοία. Τη Σκάλα, όπου φθάνουν τα ferry boat από τον Πειραιά, και το Μεγαλοχώρι ή "Μύλο", διοικητική πρωτεύουσα του νησιού, όπου ελλιμενίζονται τα ιπτάμενα δελφίνια, ενώ και με τα δύο λιμάνια συνδέεται η Αίγινα όλο τον χρόνο.

 Εξωτικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, όπως η Δραγωνέρα, η Απόνησος και η Μάρεζα, παραδοσιακοί οικισμοί που έχουν κάτι από τη γοητεία των Κυκλάδων, όπως τα Λιμενάρια, κάνουν το Αγκίστρι έναν ειδυλλιακό προορισμό. Το Αγκίστρι με τα καταπράσινα πευκοδάση και τις αμμουδερές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά προσφέρεται για υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές τόσο για όσους επιζητούν ησυχία και γαλήνη, όσο και για όσους επιθυμούν έντονη νυχτερινή ζωή.

               

Πώς θα φτάσετε
Το νησί έχει καθημερινώς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά. Η διάρκεια του ταξιδιού με ferry boat (επιβατηγά και οχηματαγωγά) είναι 2 ώρες (Hellenic Seaways: 210-4117341, 210-4199000, www.hellenicseaways.gr). Η διάρκεια του ταξιδιού με ιπτάμενο δελφίνι είναι 55΄. Καθημερινά πραγματοποιούνται από το λιμάνι του Πειραιά 3 δρομολόγια. (Hellas Flying Dolphins, Αγκίστρι: 22970-4199200. AEGEAN Flying Dolphins: 210-4121654). Από την Αίγινα, θα ταξιδέψετε με το «Αγκίστρι Express» ή με θαλάσσιο ταξί, που έχει συχνά δρομολόγια το καλοκαίρι.

 

Ματιές στο παρελθόν
Η ιστορία του νησιού χάνεται στα μονοπάτια του χρόνου. Σε καιρούς αλλοτινούς, το Αγκίστρι αποτελούσε μαζί με την Αίγινα και τα γύρω νησιά το Βασίλειο της Αίγινας, όπου διαφέντευε ο μυθικός βασιλιάς Αιακός. Τα αρχαιολογικά ευρήματα φανερώνουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα, από Πελοποννήσιους που ήρθαν στο νησί. Σύμφωνα με τον Όμηρο, υπήρξε το απάνεμο λιμάνι των γενναίων Μυρμιδόνων και έλαβε μέρος στον Πόλεμο της Τροίας. Στο ομηρικό έπος αναφέρεται ως «Πιτυόνησος»  (δηλαδή Πευκόνησος) και αποτέλεσε θερινή κατοικία του βασιλιά Αιακού. Στις θαλασσινές σπηλιές του λέγεται πως κρύφτηκε η Αφαία (= Άφαντη), η νεαρή Βριτόμαρτη, για να γλιτώσει από τους Αιγινήτες ψαράδες. Η θεά Άρτεμις, για να τη βοηθήσει, της έδωσε λουλούδια να στολίσει το κεφάλι της, ώστε να μην την αναγνωρίσουν. Έτσι, το νησί  πήρε το όνομα «Κεκρυφάλεια» (= όμορφα στολισμένο κεφάλι). Με αυτό το όνομα την αναφέρουν τόσο ο Θουκυδίδης όσο και ο Διόδωρος.

Ένας ακόμη μύθος που συνδέεται με το νησί είναι αυτός των «Τελχίνων». Πρόκειται για  μυθικά πλάσματα (ονομάζονταν παιδιά του νερού και της γης), άξιοι τεχνίτες και μουσικοί, οι οποίοι εξορίσθηκαν από τη Ρόδο και βρήκαν καταφύγιο στο λιμάνι της Σκάλας. Οι κάτοικοι του νησιού, επειδή δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είδους πλάσματα ήταν, τους ονόμασαν «Φώκιες». Ακόμη και σήμερα το λιμάνι αυτό αποκαλείται «το λιμάνι της Φώκιας». Ωστόσο, είναι πιθανό ότι εδώ μπορεί να έβρισκαν καταφύγιο και τροφή πολλές φώκιες.

Γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα, αλλά και νωρίτερα, τον 14ο αιώνα, το Αγκίστρι λέγεται ότι δέχτηκε πολλούς αποίκους από τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου, κυρίως Αρβανίτες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν δυτικά, δίπλα στη Λίμνη που υπάρχει ως τις μέρες μας. Η πλούσια παράδοση των Αρβανιτών εμπλούτισε ποικιλοτρόπως την ιστορία του νησιού, γεγονός που εξηγεί και τις πλουμιστές φορεσιές που φορούν ακόμη και σήμερα ορισμένες ηλικιωμένες γυναίκες που μιλούν την αρβανίτικη διάλεκτο. Όμως, εξαιτίας των επιδρομών των πειρατών, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή λίγα χρόνια αργότερα και μετακινήθηκαν νοτιότερα, δημιουργώντας ένα νέο χωριό, διατηρώντας, ωστόσο, το ίδιο όνομα, Λιμενάρια, που σημαίνει χωριό δίπλα στη λίμνη.

Στην Επανάσταση του 1821, το μικρό Αγκίστρι έδωσε το αίμα του για τη λευτεριά. Ωστόσο, η πιο σημαντική χρονιά για το νησί υπήρξε το 1835, όταν με Βασιλικό Διάταγμα δημιουργήθηκε η Κοινότητα Αγκιστρίου, καταγράφοντας 248 κατοίκους. Σιγά-σιγά, ο πληθυσμός του νησιού αυξανόταν όλο και πιο πολύ. Μέχρι το 1960 η συγκοινωνία γινόταν με καΐκια που ερχόντουσαν από την Αίγινα. Το 1960 το νησί συνδέθηκε απ' ευθείας με τον Πειραιά και το 1973 ηλεκτροδοτήθηκε. Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού στο Μεγαλοχώρι, το οποίο κατασκευάστηκε για την αποσυμφόρηση του κεντρικού λιμανιού της Σκάλας και τη γενικότερη αναβάθμιση του τουρισμού στο νησί.

Εκδηλώσεις
Ο Δήμος  Αγκιστρίου πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Αγκιστρίου πραγματοποιεί ποδηλατική βόλτα, η οποία προσελκύει ένα ευρύ κοινό από τον χώρο του αθλητισμού και των φίλων του ποδηλάτου, αλλά και απλούς πολίτες, λάτρεις του υγιεινού τρόπου ζωής. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή ανοιχτή σε όλους τους δημότες, ανεξαρτήτως ηλικίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα αθλητισμού και προστασίας του περιβάλλοντος.

Κάθε καλοκαίρι το νησί συμμετέχει σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι αγώνες jet ski «Αkropolis jet Raid» που διεξάγονται τον Ιούνιο στον Κορινθιακό και στον Σαρωνικό Κόλπο. Τα jet ski ξεκινούν από το Λουτράκι και κάνουν στάση στο Αγκίστρι, στη μοναδική Απόνησο. Το ιδιαίτερα όμορφο φυσικό τοπίο, με τα σμαραγδένια νερά και το πευκοδάσος που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, αποτελούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό για τον παγκόσμιο αυτό αγώνα.

Στο Αγκίστρι είναι δημοφιλή τέσσερα πανηγύρια: της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή του Πάσχα, των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου, της Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου, και της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

Το Αγκίστρι στο πιάτο σας
Στο νησί θα βρείτε πεντανόστιμους μεζέδες. Στα παραδοσιακά φαγητά συγκαταλέγονται η μουσέντα ή μουσούντα (είδος χορτόπιτας), η κολοκυθόπιτα ή λακλώρι, και από γλυκά οι δίπλες, οι λουκουμάδες και οι τηγανίτες. Πεντανόστιμα είναι τα προϊόντα που παράγει ο τόπος, όπως οι πράσινες ελιές θρούμπες, η κάππαρη, το εξαιρετικής ποιότητας πευκόμελο, ενώ στο νησί φυτρώνουν πολλά αρωματικά βότανα (θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, χαμομήλι).  Τα ποτήρια θα τσουγκρίσουν με ντόπιο κρασί από διάφορες ποικιλίες σταφυλιών (κυρίως Ροδίτης). Ωστόσο, το χταποδάκι στα κάρβουνα θα το συνοδεύσετε με τσιπουράκι που παράγεται σε παραδοσιακό ρακοκάζανο από διάφορες ποικιλίες σταφυλιών.

facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions