Close

Πόρτο Xέλι

Λίγα λόγια


Το Πόρτο Χέλι  η  Πορτοχέλι είναι κωμόπολη της νότιας Αργολίδας  με πληθυσμό περίπου 2000 κατοίκους. Το μέρος είναι ένα από τα κοσμικότερα παραθεριστικά κέντρα του  νομού και  ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της Πελοποννήσου,  γι’ αυτό και οι ντόπιοι δραστηριοποιούνται κυρίως  στον τουρισμό. Το  λιμάνι του συνδέεται με τις Σπέτσες, ενώ η μαρίνα του το καλοκαίρι γεμίζει με τουριστικά σκάφη από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

 Πώς θα φτάσετε
Tο Πόρτο Χέλι απέχει από την Αθήνα περίπου 175 χλμ.. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών Κορίνθου.΄Οταν φτάσετε στον Ισθμό της Κορίνθου, ακολουθείτε την κατεύθυνση προς το  Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Αφού περάσετε το δάσος του Σοφικού, φτάνετε στη γέφυρα προς Επίδαυρο, όπου στρίβετε δεξιά ακολουθώντας τη σήμανση προς Πόρτο Χέλι. Επιπλέον εκτελούνται συχνά δρομολόγια ΚΤΕΛ από Αθήνα  (210.51.34.588) και από Ναύπλιο (27520.27.323). Από το λιμάνι του Πειραιά (τηλ. 210.41.99.000), αναχωρούν  δρομολόγια με τα ιπτάμενα δελφίνια  με ενδιάμεσους σταθμούς τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με προορισμό το Πόρτο Χέλι  (τηλ. Λιμεναρχείου 27540.53.333).

Ματιές στο παρελθόν
Οι πιθανότερες εκδοχές της προέλευσης του ονόματός του είναι δύο. Πρώτον ότι το Χέλι αποτελεί τοπωνύμιο της αρβανίτικης διαλέκτου, καθώς υπάρχουν πολλά χωριά στην Πελοπόννησο με το όνομα αυτό. Η άλλη εκδοχή είναι ότι προέκυψε από παραφθορά του ονόματος της κοντινής αρχαίας πόλης Αλιείς σε Χαλιείς και τελικά σε Χέλι. Και στις δύο περιπτώσεις το πρόθεμα Πόρτο, που σημαίνει λιμάνι, προστέθηκε αργότερα. Με την αρχαία πόλη συνδέθηκε και η ιστορία του τόπου. Γύρω στο 468 π.Χ. Τιρύνθιοι έφτασαν στην περιοχή και στη θέση ενός παλαιότερου οικισμού δημιούργησαν την πόλη Αλιείς, η οποία διέθετε σημαντικό εμπορικό λιμάνι.  Η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν το ψάρεμα απ’ όπου προήλθε και το όνομά της. Οι Αλιείς είχαν κατασκευάσει εργαστήρια επεξεργασίας πορφύρας (η κατεργασία της οποίας γινόταν με μυστικές συνταγές ) και λαδιού. Λίγα χρόνια αργότερα θα γίνουν πιστοί σύμμαχοι των Σπαρτιατών. Το 425 με 424 π.Χ. οι Αθηναίοι θα καταλάβουν την περιοχή, θα εγκαταστήσουν φρουρά και θα παραμείνουν εκεί  ως τα τέλη του 5ου αι.. Έπειτα θα επιστρέψουν στη συμμαχία τους με τη Σπάρτη. Προς τα τέλη του 4ου αι π.Χ. θα κόψουν δικό τους νόμισμα, όμως τα χρόνια αυτά θα αρχίσει και η παρακμή. Το Πόρτο Χέλι ή Porto Bizato κατά τους Ενετούς χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι από τους ναυτικούς της Ερμιονίδας. Μάλιστα σε ενετικούς χάρτες του 18ου αι. συμπεριλαμβάνεται στα έξι λιμάνια της Πελοποννήσου.

Εκδηλώσεις
Το  Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισµού :  Ξεκίνησε το 1990 και σήµερα συνεργάζεται µε φορείς παγκοσµίου κύρους. Στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, δεκάδες συναυλίες, εκθέσεις, σεμινάρια και συνέδρια. Γνωστό και το Καρναβάλι του, με παρελάσεις αρμάτων, αποκριάτικα τραγούδια, χορούς και πολύ κέφι.
Στο Πόρτο Χέλι κάθε 2 χρόνια διοργανώνεται η «Ναυτική Εβδομάδα», με αγώνες ιστιοπλοϊας, ιστιοσανίδας, σκι και πόλο. Οι εκδηλώσεις γίνονται το μήνα Ιούλιο και κλείνουν με την απονομή βραβείων στους νικητές των αγώνων και μεγάλη δεξίωση.

Τοπικές εκδηλώσεις
Το "Κάψιμο του Ιούδα" είναι ένα έθιμο που τηρείται ακόμα και σήμερα στο Πόρτο Χέλι την Κυριακή του Πάσχα.facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions