Close

Κρανίδι

Λίγα λόγια


Το Κρανίδι είναι αγροτική πόλη της νότιας Αργολίδας  με περίπου 4500 κατοίκους, πρωτεύουσα της Ερμιονίδας. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους λόφους της Αγίας Άννας και της Μπαρδούνιας, νοτιοανατολικά του Ναυπλίου, με  πανοραμική θέα τη χερσόνησο της Ερμιονίδας. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία.

Πώς να φτάσετε
 Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου. ΄Οταν φτάσετε στον Ισθμό της Κορίνθου, ακολουθείτε την κατεύθυνση προς το  αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Αφού περάσετε το δάσος του Σοφικού, φτάνετε στη γέφυρα προς Αρχαία Επίδαυρο, όπου στρίβετε δεξιά ακολουθώντας τη σήμανση προς  Κρανίδι. Επιπλέον εκτελούνται  δρομολόγια ΚΤΕΛ από Αθήνα  (210.51.34.588)

Ματιές στο παρελθόν
Για την ονομασία της πόλης έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις.  Μια εκδοχή αναφέρει ότι προέρχεται από το επίθετο κραναός που σημαίνει δύσβατος όπως και η περιοχή.  Η άλλη υποστηρίζει ότι οφείλεται σε παραφθορά της ονομασίας του κοντινού νησιού Κορωνίδα, που είναι το όνομα της μητέρας του θεού Ασκληπιού. Το Κρανίδι αναφέρεται για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου (1259-1332). Γύρω στο 1530 μ.Χ. εγκαθίστανται στη περιοχή Αρβανίτες που σταδιακά αφομοιώθηκαν από τους ντόπιους. Κατά την παράδοση, αρχικά στα όρια της σημερινής πόλης υπήρχαν τέσσερις μικρότεροι οικισμοί. Αργότερα ενώθηκαν σε έναν οικισμό που επί τουρκοκρατίας αποκαλείτο Κάτω Ναχαγιέ. Το Κρανίδι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Πιθανότατα η κήρυξη της Επανάστασης στην περιοχή έγινε στις 27 Μαρτίου 1821, την ίδια μέρα που κηρύχθηκε και στις Σπέτσες. Κυρίαρχη μορφή της επανάστασης  ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κρέστας, ο οποίος έγινε μέλος της φιλικής Εταιρείας και σκοτώθηκε σε μάχη στα Δερβενάκια το 1822. Στο Κρανίδι μάλιστα μεταφέρθηκε για μικρό διάστημα μεταξύ των ετών 1823-1824 η έδρα της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά την ελληνική επανάσταση το Κρανίδι θα γνωρίσει σημαντική οικονομική ανάπτυξη λόγω του εμπορίου. Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. οι Κρανιδιώτες είχαν σημαντικό εμπορικό στόλο, έτσι απέκτησαν σημαντικό πλούτο. Απομεινάρια αυτής της εποχής ευημερίας είναι τα σπουδαία νεοκλασικά κτίρια της πόλης. Σημαντική φυσιογνωμία στην ιστορία του τόπου ήταν ο δημοσιογράφος και βουλευτής Εμμανουήλ Ρέπουλης. Σπουδαίος πολιτικός που ορίστηκε και δύο φορές υπουργός και πέθανε στο Κρανίδι το 1924.

Τοπικές και άλλες εκδηλώσεις
Στις 29 Αυγούστου γιορτάζουν στο Κρανίδι τη μνήμη του Τιμίου Προδρόμου που είναι πολιούχος της πόλης. Την ημέρα αυτή γίνονται στο Κρανίδι λιτές εκδηλώσεις.
Μη χάσετε τον Πολιτιστικό Αύγουστο, που πραγματοποιείται το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Ο Δήμος Κρανιδίου διοργανώνει κάθε καλοκαίρι, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Αυγούστου, πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα. Τις εκδηλώσεις παρακολουθούν χιλιάδες ντόπιοι κάτοικοι και επισκέπτες.

Τοπικά προϊόντα
Η περιοχή φημίζεται για την αγροτική της παραγωγή σε λάδι και εσπεριδοειδή, ενώ δε λείπουν και μικρές βιοτεχνίες ελαιουργίας και οινοποιίας, προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε.Δραστηριότητες
Η περιοχή γύρω από το Κρανίδι προσφέρεται για μικρές εκδρομές και περιηγήσεις στα φύση και στα δάση.

Διασκέδαση
Καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, σας περιμένουν για τις εξόδους σας.

facebook twitter
Copyright © 2022 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions