Close

Ερμιόνη

Λίγα λόγια


Η Ερμιόνη είναι μία πανέμορφη κωμόπολη της νοτιοανατολικής ακτής της Αργολίδας με κύριο χαρακτηριστικό το έντονο νησιώτικο χρώμα της και με πληθυσμό περίπου 2600 κατοίκους. Η πόλη είναι χτισμένη δίπλα σε ένα πευκόφυτο ακρωτήριο το Μπίστι, στην άκρη της Αργολικής Χερσονήσου. Απέναντί της βρίσκονται τα νησιά Δοκός και Ύδρα. Βασική ασχολία των κατοίκων της είναι η καλλιέργεια της ελιάς. Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή εξελίχθηκε σε τουριστικό προορισμό, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να δραστηριοποιούνται έντονα και στον τουριστικό τομέα.

Πώς θα φτάσετε
Η Ερμιόνη απέχει περίπου 180 χλμ. από την Αθήνα. Οδικώς θα πάτε, ακολουθώντας την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και στον Ισθμό θα παρακάμψετε για Λουτρά Ωραίας Ελένης προς Επίδαυρο. Συνεχίζετε τη διαδρομή και όταν φτάσετε στη γέφυρα της Επιδαύρου, ακολουθείτε το δρόμο προς το χωριό Κολιάκι. Λίγο πριν μπείτε στο Κρανίδι, στη διασταύρωση, ακολουθείτε το δρόμο προς την Ερμιόνη. Επιπλέον εκτελούνται συχνά δρομολόγια ΚΤΕΛ από Αθήνα (210.51.34.588) και από Ναύπλιο (27520.27.323). Δύο ώρες χρειάζονται και τα ιπτάμενα δελφίνια από το λιμάνι του Πειραιά (τηλ. 210.41.99.000), περνώντας από τον Πόρο, την Ύδρα και τις Σπέτσες.

Ματιές στο παρελθόν
Το όνομά της το οφείλει στον μυθικό ήρωα Ερμίονα, γιό του Ευρώπου, ο οποίος ίδρυσε την αρχαία πόλη Ερμιών και γνώρισε την ακμή από τους ομηρικούς κιόλας χρόνους, ως ισχυρή ναυτική δύναμη. Τα όρια της σημερινής επαρχίας της Ερμιόνης ταυτίζονται με την επικράτεια της αρχαίας Ερμιονίδας. Κέντρο αυτής της πόλης-κράτους ήταν η αρχαία Ερμιών που τοποθετείται κάτω από τη σημερινή πόλη. Ήδη από τον 7ο-4ο π.Χ. αι. μαζί με την πόλη των Αλιέων ήταν οι ισχυρότερες της Ερμιονίδας. Η Ερμιών συμμετείχε στις μάχες εναντίον των Περσών και αργότερα έγινε μέλος της Πελοποννησιακής συμμαχίας τον 4ο π.Χ. αι.. Με παράδοση αιώνων στη ναυσιπλοΐα, η πόλη συνδράμει με τρείς τριήρεις στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ. και το 479 π.Χ. 500 άνδρες της πολέμησαν στις Πλαταιές. Στις αρχές του 3ου π.Χ. αι., η Ερμιών θα μείνει η ισχυρότερη της περιοχής. Η Ερμιονίδα είναι πλέον πολύ αραιοκατοικημένη και προς τα τέλη του αιώνα θα ενταχθεί στην Αχαϊκή Συμπολιτεία. Στις αρχές της Ρωμαϊκής περιόδου η Ερμιόνη δέχτηκε πειρατικές επιδρομές από τις οποίες υπέστη μεγάλες καταστροφές. Τα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, μετά την εξολόθρευση των πειρατών της Μεσογείου από τον Πομπήιο, η πόλη θα γνωρίσει νέα ακμή. Ο πλούτος της επί αιώνες βασίστηκε στην επεξεργασία και εμπορία της περίφημης «πορφύρας», μια κατακόκκινη ανεξίτηλη φυσική βαφή του ομώνυμου ντόπιου οστράκου, με την οποία βάφτηκε ο βασιλικός χιτώνας του Μέγα Αλεξάνδρου και οι μανδύες Ρωμαίων αξιωματούχων. Λίγο αργότερα η Ερμιών θα εγκαταλειφθεί και θα εμφανιστεί ξανά τον 14ο αι. με το όνομα Καστρί. Το 1537 περνά από τα χέρια των Βενετών στους Τούρκους. Τα χρόνια αυτά εγκαθίστανται στην περιοχή πολλοί Αρβανίτες. Αργότερα από τον 18ο αι. και μετά, η Ερμιόνη θα αναπτυχθεί εμπορικά και οι ντόπιοι θα αποκτήσουν δικό τους στόλο με τον οποίο θα βοηθήσουν και στην ελληνική επανάσταση. Πολλοί Ερμιονίτες ενίσχυσαν τις επαναστατικές δυνάμεις που συγκροτήθηκαν στην περιοχή και συμμετείχαν σε πολλές μάχες στην Πελοπόννησο αλλά και στην Αττική. Το 1827 ξεκίνησε της εργασίες της στην Ερμιόνη η Γ Εθνοσυνέλευση η οποία ολοκληρώθηκε στην Τροιζήνα.

Μην παραλείψετε
Αν σας αρέσουν οι περιπατητικές διαδρομές, μην παραλείψετε να διασχίσετε το μικρό φαράγγι του Καταφυκιού, το οποίο συνδέει την Ερμιόνη με τους Φούρνους. Η διαδρομή διαρκεί μισή ώρα και είναι πραγματικά μαγευτική. Θα δείτε μοναδικά τοπία. Βράχοι, σπηλιές, πλούσια βλάστηση και το εκκλησάκι του Αη Νικόλα χτισμένο από το 1740, στον περίγυρο του οποίου συναντάμε τμήματα μεσαιωνικού τείχους, απαρτίζουν το γοητευτικό τοπίο. Το παλαιό ιστορικό γεφύρι σε οδηγεί μέσα από ένα μαγευτικό μέρος με πεύκα και τρεχούμενα νερά στο γραφικό γειτονικό χωριό Φούρνοι.


Εκδηλώσεις
Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Ερμιόνη. Ένας από τους σημαντικότερους συλλόγους της Ερμιόνης είναι ο μουσικός σύλλογος ο οποίος ιδρύθηκε το 1988 και έκτοτε πρωτοστατεί στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Διοργανώνει σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις στη πόλη, ενώ συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κάθε καλοκαίρι, ιδίως τον Αύγουστο διοργανώνει χορωδιακό φεστιβάλ με παραδοσιακές μουσικές και χορούς.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναβιώνει ο θεσμός του καρναβαλιού από το δήμο σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς. Την τελευταία Κυριακή του Τριωδίου, όλη η Ερμιόνη πλημμυρίζει με το κέφι ντόπιων και ξένων, που συμμετέχουν στη γιορτή. Ποικίλα θέματα και αρκετή σάτιρα προσφέρουν γέλιο και καλή διάθεση. Όλες οι ηλικίες μασκαρεύονται και διασκεδάζουν.

Τοπικές εκδηλώσεις
Το «γιάλα-γιάλα» είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος εορτασμού των Θεοφανείων. Οι νέοι ντύνονται με παραδοσιακές ναυτικές στολές. Την προηγούμενη μέρα στολίζουν τις βάρκες απ’ όπου θα βουτήξουν και γυρίζουν όλο το χωριό από σπίτι σε σπίτι για να δεχθούν κεράσματα και ευχές. Εκείνοι τραγουδούν το Γιάλα-Γιάλα, κουνώντας με δύναμη τις βάρκες, μέχρι την ώρα που θα πέσουν στη θάλασσα για να πιάσουν το σταυρό. Το κάψιμο του Ιούδα αποτελεί άλλο ένα ιδιαίτερο έθιμο της περιοχής, που λαμβάνει χώρα την Κυριακή του Πάσχα. Μια ομάδα ατόμων κατασκευάζουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, από ύφασμα, άχυρα και εύφλεκτες ύλες, το οποίο τοποθετείται στο λιμάνι. Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα συγκεντρώνονται στο λιμάνι βάρκες με αναμμένα καπνογόνα και ο αρχηγός πυρπολεί το ομοίωμα. Το εντυπωσιακό αυτό θέαμα συνοδεύεται από ρίψη πυροτεχνημάτων και φωτοβολίδων και ολοκληρώνεται με πολύ μουσική και παραδοσιακούς χορούς. Την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου τιμούν την μνήμη των Αγίων Αναργύρων με μεγάλο πανηγύρι όπου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.
Η Ερμιόνη φιλοξενεί τη γιορτή των ψαράδων την Καθαρά Δευτέρα, όπου ο Δήμος προσφέρει στους παρευρισκόμενους νηστίσιμα εδέσματα,όπως λαγάνες, ταραμά και θαλασσινά που αλιεύουν οι ψαράδες. Ακόμη, υπάρχει ζωντανή μουσική για να ξεσηκώσει τον κόσμο και να τους κάνει να περάσουν καλά.

Τοπικά προϊόντα
Ο εύφορος κάμπος της Eρμιόνης είναι γνωστός για τα νόστιμα εσπεριδοειδή του και για τα ρόδια του, που θεωρούνται τα καλύτερα στην αγορά. Επίσης η περιοχή φημίζεται για το άριστης ποιότητας λάδι της, καθώς και για τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά της.

facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions