Close

Μόλις 546,6 ευρώ δαπανά κατά μέσο όρο ο ξένος τουρίστας στην Ελλάδα

Νέα



Μόλις 546,6 ευρώ δαπανά κατά μέσο όρο ο ξένος τουρίστας στην Ελλάδα

  Αρνητικό ρεκόρ, τουλάχιστον, στη δεκαετία που διανύουμε κατέγραψε για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, φέτος, το μέγεθος της μείωσης της δαπάνης ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδας.


Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων ότι η Ελλάδα προσείλκυσε φέτος τον «φθηνό» τουρισμό που απέφυγε να ταξιδέψει στην Τουρκία λόγω των εσωτερικών προβλημάτων (τρομοκρατικές επιθέσεις, επιχειρούμενο πραξικόπημα) που αντιμετώπισε η γειτονική χώρα. Οι ξένοι επισκέπτες αξιοποίησαν τις προσφορές τελευταίας στιγμής που έδωσαν οι Ελληνες ξενοδόχοι –προκειμένου να τονώσουν τη τουριστική ζήτηση– αλλά ξόδεψαν λιγότερα χρήματα. Την υψηλότερη πτώση στη δεκαετία που διανύουμε, η οποία έφθασε σε διψήφιο ποσοστό, κατέγραψε και η δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών στη χώρα μας τον μήνα Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων τουριστών για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου μειώθηκε κατά 9,3%, φθάνοντας σε 546,6 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 10,1%, φθάνοντας σε 523,4 ευρώ. Ενδεικτικό συγκριτικό στοιχείο του φθηνού «τουρισμού» που προσείλκυσε φέτος η χώρα μας είναι ότι στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών ήταν κατά 92,1% υψηλότερη (1.005 ευρώ) σε σχέση με τη δαπάνη των επισκεπτών στην Ελλάδα τον ίδιο μήνα. Επίσης, η Ισπανία για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου κατάφερε να πετύχει αύξηση κατά 2,4% στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι των ξένων επισκεπτών, η οποία έφθασε στα 989 ευρώ.

Για το εννεάμηνο, τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 5,5% και περιορίστηκαν στα 12,08 δισ. ευρώ, ενώ οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 3,5% φθάνοντας σε 21,34 εκατ. Σε επίπεδο βασικών αγορών την υψηλότερη πτώση κατά 26,7% κατέγραψαν τα τουριστικά έσοδα από τους Αμερικανούς επισκέπτες που συνιστά μια απώλεια της τάξεως των 228,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο του 2015. Επίσης, τα τουριστικά έσοδα από τους Γάλλους επισκέπτες μειώθηκαν κατά 24,3% ή κατά 270 εκατ. ευρώ, από τους Γερμανούς κατά 10,4% ή κατά 209 εκατ. ευρώ και από τους Βρετανούς κατά 5,6% ή κατά 104 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα έσοδα από τους Ρώσους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 5,4% ή κατά 21 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015, φθάνοντας σε 2,23 δισ.

http://www.kathimerini.gr

 

facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions