Close

Ναύπλιο

Λίγα λόγια


Το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, είναι μια γραφική πόλη με σπουδαία ιστορική και πολιτισμική παράδοση. Χτισμένη στους πρόποδες δύο φρουρίων, του Παλαμηδίου και της Ακροναυπλίας, αριθμεί σήμερα περίπου 19.000 κατοίκους και παρουσιάζει διαρκώς αυξανόμενη τουριστική ανάπτυξη.
Ο χαρακτήρας της πόλης με τη μεγάλη παράδοση και την ιστορία αιώνων μας ταξιδεύει σε ένα νεοκλασικό περιβάλλον του 19ου αι.. Το Ναύπλιο συνδυάζει ένα σύνολο εικόνων, που γοητεύουν τους επισκέπτες. Κύρια πηγή εσόδων είναι ο τουρισμός, καθώς αποτελεί σημαντικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Στην πόλη λειτουργεί και εμπορικό λιμάνι που εξάγει κυρίως τα αγροτικά προϊόντα της  ενδοχώρας του νομού.

Πώς θα φτάσετε
Ο επισκέπτης μπορεί  να φτάσει στο Ναύπλιο, που απέχει 144 χλμ από την Αθήνα,  οδικώς, ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Τριπόλεως, όπου θα συναντήσει τη  σχετική σήμανση για ΄Αργος-Ναύπλιο. Επιπλέον, το ΚΤΕΛ Ναυπλίου (27520.27323)   έχει καθημερινά  πολύ  τακτικά δρομολόγια  που  συνδέουν την πόλη τόσο με την Αθήνα (210.51.34.588210.51.34.588), όσο και με τις άλλες περιοχές της Αργολίδας.

Ματιές  στο παρελθόν
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη κτίστηκε από τον Ναύπλιο, γιό του Ποσειδώνα και προστάτη του Ναυπλίου. Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, η πόλη ήκμασε ως ένα από τα ισχυρότερα ναυτικά κράτη του ελλαδικού χώρου. Η καίρια θέση του για τις θαλάσσιες επικοινωνίες, αλλά και η φυσική του προστασία από τη θάλασσα που του προσέφερε ο απότομος βράχος της Ακροναυπλίας,  θα κάνουν το Ναύπλιο από τη νεολιθική εποχή ιδανικό τόπο κατοίκησης αλλά και ιδανικό τόπο κατάκτησης. Στις αρχές του 7ου π.Χ. αι. η πόλη του Ναυπλίου είναι ιδρυτικό μέλος της συμπολιτείας της Καλαυρείας και λίγο αργότερα αναφέρεται ως επίνειο του ισχυρού Άργους. Σύμφωνα με τον Παυσανία που επισκέπτεται την περιοχή, τη ρωμαϊκή εποχή η πόλη είναι σχεδόν έρημη. Το όνομα Ναύπλιον ή Ανάπλι υιοθετείται τη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία η πόλη είναι κέντρο τοπικής βυζαντινής ηγεμονίας με σημαντικότερο ηγεμόνα το Θεόδωρο Σγουρό. Την περίοδο του Μεσαίωνα γνωρίζει την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Ενετών και των Φράγκων. Η πόλη  το 1388 ανήκει πια στους Ενετούς. Οι νέοι άρχοντες της πόλης θα κάνουν πολλά οχυρωματικά έργα. Τότε μάλιστα κτίστηκαν δύο φρούρια στη στεριά, η Ακροναυπλία και το Παλαμήδι και ένα τρίτο, το Μπούρτζι, μέσα στον κόλπο του Ναυπλίου, τα οποία αποτελούν  και στις μέρες  μας χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης. Το  1540  η πόλη παραδίδεται στους Τούρκους και πολλοί ΄Ελληνες την εγκαταλείπουν. Το 1686 έρχεται στην κυριαρχία των Ενετών με το Μοροζίνι και το 1715,  χρονικό διάστημα κατά το οποίο η πόλη χάνει για λίγο καιρό τον πρωτεύοντα ρόλο της στην Πελοπόννησο, την καταλαμβάνουν και πάλι  οι Τούρκοι μέχρι το 1822.

Το Ναύπλιο υπήρξε το κέντρο διαχείρισης των επαναστατικών δυνάμεων κατά την περίοδο του πολέμου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας το 1821 και οι  κοντινές τοποθεσίες της  Επιδαύρου και του Άστρους Κυνουρίας ήταν οι περιοχές στις οποίες συντάχθηκαν τα πρώτα Ελληνικά Συντάγματα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων της επανάστασης. 

Στις 30 Νοεμβρίου 1822  το Ανάπλι αποτινάσει τον τουρκικό ζυγό.  Ο  Στάικος Σταϊκόπουλος καταλαμβάνει το Παλαμήδι και τρεις μέρες μετά οι Τούρκοι παραδίδουν  την πόλη στον Κολοκοτρώνη. Κατά διαστήματα η έδρα της κυβέρνησης μεταφέρεται στο Ναύπλιο. Σιγά σιγά η πόλη ανακτά το ρόλο της και η Γ΄ Εθνοσυνέλευση την ορίζει ως επίσημη πρωτεύουσα της χώρας στις 4 Μαΐου του 1827. Ένα χρόνο μετά έρχεται στο Ναύπλιο ο Καποδίστριας, τον οποίο η Γ’ Εθνοσυνέλευση είχε ορίσει ως προσωρινό κυβερνήτη για επτά χρόνια,  ο οποίος όμως  δολοφονείται το 1831, έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.  Προτεραιότητά του ήταν η ανασυγκρότηση του στρατού και του στόλου και  έτσι κατάφερε να επεκτείνει τα όρια της χώρας ως τη Στερεά Ελλάδα. Ο Καποδίστριας οργανώνει τα πρώτα ελληνικά σχολεία, αναδιοργανώνει επίσης τη διεφθαρμένη δικαιοσύνη. Ο κυβερνήτης, τέλος,  θα κάνει προσπάθειες να ενισχύσει τη γεωργία και θα κόψει το πρώτο ελληνικό νόμισμα τον φοίνικα. Το 1833  φτάνει στο Ναύπλιο ο ΄Οθωνας,  ο οποίος  το διατήρησε ως πρωτεύουσά του μέχρι το 1834, οπότε και μετέφερε την πρωτεύουσα του Κράτους του στην Αθήνα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1862 στο Ναύπλιο ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις για την έξωση του Όθωνα.

Εκδηλώσεις
Πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα σε αυτή την όμορφη πόλη. Διασημότερη από όλες είναι το «Φεστιβάλ Ναυπλίου»,  που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι υπό την αιγίδα του Δήμου. Στα 20 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς του έχει αναγνωριστεί  ως ένας από τους πιο συνεπής και επιτυχημένος θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα ονόματα  από σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασσικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλύτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών, ενώ του έχουν αφιερωθεί πολλά άρθρα, τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο και έχει σταθερή παρουσία στις αναλυτικές παρουσιάσεις των καλοκαιρινών φεστιβάλ όλου του κόσμου. Στις πολλές και υπέροχες «μουσικές βραδιές», που διοργανώνονται σε διάφορες ρομαντικές γωνιές της πόλης , δίνουν το παρόν διεθνούς φήμης ορχήστρες, διάσημοι κλασσικοί σολίστες καθώς και πλήθος καταξιωμένων Ελλήνων δημιουργών.
Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου Ό ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ”, που  ιδρύθηκε το 1946 από μια ομάδα καταξιωμένων φιλοπρόοδων Ναυπλιωτών,  έχει σκοπό του την πνευματική ανάπτυξη και την  πρόοδο της πόλης. Στις αίθουσές της βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται  κατά καιρούς διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, διαγωνισμοί, συμπόσια, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Από το βήμα της περνούν λόγιοι, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Μέσα στην πενηντάχρονη πορεία της έχει καταφέρει πολλά. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει ακόμη περισσότερα βελτιώνοντας συνεχώς τον τρόπο λειτουργίας της με την χρήση όσο το δυνατό περισσότερο των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας. Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία και οργανώνει συνέδρια και ομιλίες μορφωτικού ενδιαφέροντος.
Σε διάφορα σημεία της πόλης  πραγματοποιούνται και ανεξάρτητες συναυλίες και παραστάσεις, καθώς και εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής και φωτογραφίας.
Κάθε δύο χρόνια η πόλη γιορτάζει τη «Ναυτική Εβδομάδα». Οι εκδηλώσεις διαρκούν  δεκαπέντε μέρες τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και έχουν αποκορύφωμα την «ενετική βραδιά» με το ρίξιμο των πυροτεχνημάτων.

Τοπικές εκδηλώσεις
Γνωστό είναι το «Αναπλιώτικο Καρναβάλι». Οι εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλίου που ζωντανεύουν σε όλες τις γειτονιές της πόλης με καρναβαλιστικές παρελάσεις και αποκριάτικα τραγούδια και χορούς, δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να αποδράσουν έστω και για λίγο από την καθημερινότητα τους.  Η πόλη πλημμυρίζει με το κέφι  ντόπιων και ξένων, που συμμετέχουν στη γιορτή. Ποικίλα θέματα και αρκετή σάτιρα προσφέρουν γέλιο και καλή διάθεση.
Κάθε χρόνο την 1η Φεβρουαρίου γιορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του Αγίου Αναστάσιου, πολιούχου  του Ναυπλίου, παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης και με αφετηρία το ναό της Παναγίας γίνεται μεγάλη λιτανεία της εικόνας του Αγίου.
Κάθε  χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, παρουσία τοπικών παραγόντων και πλήθους κόσμου,  γίνεται  εορτασμός για τη μνήμη του Καποδίστρια, στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα,  εκεί όπου τον σκότωσαν το 1831.

Τοπική συνταγή

Οι μελιτζάνες του καλοφαγά

Κόβετε στη μέση τις μελιτζάνες, τις βάζετε σε αλατόνερο για 10 λεπτά και τις αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.  Προσθέτετε τις ντομάτες και το νερό και αφήνετε την σάλτσα να βράσει μέχρι να Ι δέσει καλά. Κατόπιν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τη φρυγανιά...
Προετοιμασία: 20λεπτά
Μερίδες: 4
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Υλικά: 2 μεγάλες μελιτζάνες
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κιλό ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
500 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη
5 ποτήρια νερό
Εκτέλεση: Κόβετε στη μέση τις μελιτζάνες, τις βάζετε σε αλατόνερο για 10 λεπτά και τις αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.  Προσθέτετε τις ντομάτες και το νερό και αφήνετε την σάλτσα να βράσει μέχρι να Ι δέσει καλά. Κατόπιν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τη φρυγανιά, το μαϊντανό, το αλάτι και το τυρί και ανακατεύετε καλά. Μ’ αυτό το μίγμα γεμίζετε τις κομμένες μελιτζάνες. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°-190°C μέχρι να ροδίσουν.
 





facebook twitter
Copyright © 2024 Smart Solutions | All rights reserved | Designed and Hosted by Smart Solutions